Afbeelding van Marian in haar praktijk

Vol vertrouwen

Bij de glijbaan zie ik een dapper peutertje richting het trapje lopen. Hij ziet er vastbesloten uit naar boven te klimmen.

‘Wat heerlijk om zo zonder angst iets nieuws uit te proberen’, denk ik. Niet gehinderd door gedachten over wat er mis zou kunnen gaan. Nee, gewoon doen wat je wilt, zonder over de gevolgen na te denken. Dat hoeft ook niet, want zijn moeder is in de buurt. Ze geeft hem de ruimte om te ontdekken, maar behoedt hem ook voor ongelukkige valpartijen. Ze heeft haar handen vol aan dit ondernemende jongetje.

Een jaar geleden was deze dreumes nog een baby en kwam hij met zijn ouders naar de cursus babymassage. Wat een ontwikkeling heeft hij doorgemaakt! Het is duidelijk dat zijn ouders een stevige basis hebben gelegd: hij kan vol vertrouwen de wereld tegemoet treden! Andersom hebben zijn ouders ook vertrouwen in hem, hij krijgt de ruimte om (met vallen en opstaan) de wereld te ontdekken.

Voor een gezonde ontwikkeling is het belangrijk dat ouder en kind elkaars taal spreken. Alleen zo kunnen zij elkaar begrijpen en daardoor vertrouwen hebben.

Klinkt leuk, maar hoe doe je dat?

Als je baby wordt geboren kent hij de taal van de woorden nog niet. Een baby kan alleen communiceren met zijn of haar lichaam. Als een baby huilt, huilt zijn hele lichaampje. Als een baby blij is, zie je dat niet alleen aan zijn gezicht maar het hele lijfje doet mee.

Elke ouder kent deze taal (iedere volwassene is ooit zelf een baby geweest), maar soms moet je weer even een stapje terug doen en je bewust worden van deze taal.

Door je kindje te masseren, communiceer je als vanzelf via lichaamstaal. Je ziet wat je baby prettig vindt, of juist minder prettig. Je leert je kindje kennen op een heel natuurlijke manier. Doordat je de taal van je baby goed leert interpreteren leg je een stevige basis voor een goede band met je kind. En daar hebben jullie beiden de rest van je leven plezier van!

Privacyverklaring | Sitemap | | Copyright © 2012